Sport no image

Published on May 25th, 2009 | by Horia

Comments

Al nostru cu al lor

De ce va ramane doar o comparatie pe hartie a “El Classico” al nostru cu “El Classico” din oricare alta tara? Sunt la curent cu tot ce se intampla atat in campionatul nostru,  cat si in cele externe, fiind un pasionat al fotbalului din totdeauna,  si pot sa va garantez ca fotbalul nostru nu va ajunge nici peste 50 ani de cel putin la nivelul fotbalului din Anglia, Spania, Germania, Italia, Olanda. De ce?

1.La noi, jocurile de culise nu se mai fac la nivelul patronilor de cluburi, ci la nivel politic. Anul trecut, lupta dintre CFR si Steaua s-a dus pana in ultima etapa numai din cauza arbitriilor, pentru ca Tariceanu era fan Steaua, iar Basescu era fan CFR. Anul acesta Basescu tine neaparat sa ia Urziceniul campionatul, ca nu are patronul Unirii atatia bani incat sa castige atatea partide pe mana arbitriilor. Eu sper doar ca Timisoara sa isi ia cele 6 puncte inapoi, sa bata in urmatoreala 2 etape, Urziceniul sa termine pe 2, iar Dinamo sa ramana in afara Champions League, nu numai pentru ca sunt stelist, dar pentru ca Dinamo nu are echipa sa se bata nici cu ultima echipa din UCL. Singura sansa a lui Dinamo sa se califice corect si sa faca performanta in UCL este sa joace singura atat in campionat, cat si in Champions League, probabil nici atunci, ar iesii pe locul 2.

2. Noi nu dam timp nimanui sa isi arate adevarata valoare, poate sa faca 10 meciuri bune, atat ca antrenor si/sau ca jucator, in momentul in care face un joc prost, noi ii punem lama in gat si il dam afara. Sir Alex Ferguson este antrenorul lui Machester United de mai multi ani decat aveti unii in viata, are multe trofee castigate, insa foarte putini probabil stiti ca i-au luat ani buni pana sa castige primul trofeu. Rabdarea, munca, si probabil si experienta l-au ajutat sa construiasca 2 generatii de jucatori, incepand acum deja sa formeze o a treia generatie, si cu aceste 2 existente pana acum, sa castige multe trofee, sa se bata pentru a castiga Liga Campionilor de 2 ori consecutiv, singura echipa care a facut aceasta performanta fiind AC Milan in 89′ si 90′, campionatul castigandul in acest an a treia oara consecutiv, si multe altele.Probabil daca si noi am da sansa se dezvolte mai multe talente, inainte sa le aruncam pe banca de rezerve, la echipele secunde, sa ii vindem in ligi inferioare ale altor tari, am avea alte rezultate in Europa, si nu doar o echipa care sa fie recunoscuta de Europa ca o echipa mare.

3.Nu mai trebuie sa vindem nici jucatorii mari, deja formati,  chiar si acestia fiind vanduti la echipe care in mare parte se bat sa nu retrogradeze, Dica, Paraschiv, Emil Jula, Radoi(care e printre cei mai buni acolo unde fotbalul se invarte in jurul Printului Arabiei) si multii altii. Gica Popescu a avut dreptate cand a numit Dinamo echipa de rebuturi, ca doar a vandut pe rand pe Niculescu, Moti, Mitea,Stefan Radu si altii, niciunul nereusind sa se impuna la echipele unde au fost vanduti, fiind trimisi inapoi cu coada intre picioare. Singurul care m-a impresionat a fost Bogdan Lobont, care a stat ceva mai mult in poarta Fiorentinei. Si nu ma refer numai la Dinamo, ci la multe echipe din campionatul intern.  Nu ii vindeti, pastratii, exploatatii, sa vedeti ca dau randament. Exemple din alte tari? Paolo Maldini(care s-a retras aseara intr-un meci cu AS Roma, la varsta de 40 de ani si 11 luni), Ryan Giggs.

Ceea ce am scris eu mai sus, este doar o mostra, fata de totalul care ar trebuii schimbat in fotbalul romanesc, pentru a face performante in Europa.


Back to Top ↑
  • Top Noutati