IT&Tehnologie pirate_guy_3d_meme_by_cr8g-d4yine5

Published on May 15th, 2012 | by Horia

Comments

Cat mai pirateaza romanii?

Este un fapt bine-cunoscut pentru toata lumea ca romanii nu prea se inghesuie in magazine de jocuri, filme sau muzica atunci cand se lanseaza ceva ce le place, ci mai degraba prefera sa astepte in fata monitorului sa fie cineva destul de darnic sa le dea si lor o “bucatica” :-).

In 2011, 62% dintre utilizatorii romani de calculatoare au recunoscut ca folosesc software-uri pirtate, conform unui studiu realizat de Business Software Alliance (BSA). Sper ca va datii seama si singuri ca numarul este defapt mult mai mare, dar deh, cine stie, “poate e vreun gabor pe fir, mai stii?”. Aceasta cifra “mica” a dus pana la urma la o pierdere totala de peste 200 de milioane de dolari a companiilor care isi aduc produsele la noi pe piata.  Spre surprinderea mea cel putin, aceasta cifra a scazut in ultimii ani un pic cate un pic. Sau numarul celor care mint a crescut din ce in ce mai mult :-).

Un alt studiu, realizat de romani de aceasta data a aratat ca 38% dintre utilizatori admit ca folosesc software piratat “intotdeauna”, “aproape intotdeauna” sau “ocazional”, iar 24% declara ca folosesc “rar” programe software fara licenta. Cei mai multi pirati de pe internet sunt barbati cu varste curpinse intre 18 si 34 de ani. Aici din nou, nicio surpriza. 😀

Stiu ca nu este frumos ce urmeaza sa spun, dar unele companii ar trebuii sa se astepte la asemenea pierderi, avand in vedere numarul de portofele luate de pe strada si preturile enorme puse pe programele cele mai de-baza din calculator. Poate o scadere de pret, sau o promovare mai intensa ar scadea si numarul de download-uri fara licente, dar pana atunci… “arrrr!”.

Tags: , , , ,


Back to Top ↑
  • Top Noutati