Fun trend3_65594900

Published on August 19th, 2013 | by Horia

Comments

Frauda online s-a mutat pe Instagram

In ultimii ani, cand se vorbea despre fraude online, ne gandeam la furatul cartilor de credit printr-o metoda electronica, sau furtul identitatii pe diferite site-uri. Mai nou, aceasta “moda” s-a mutat pe Facebook, Twitter si alte retele de socializare, unde se lanseaza diversi virusi pentru diverse interese 🙂

                                                                                     trend3_65594900

 

Cele mai populare aplicatii “capcana” sunt cele de pe Facebook, care iti invita lista de prieteni sa dea like la anumite pagini, sau pur si simplu dau like-uri pentru tine, in timp ce tu stai degeaba si nu-ti dai seama de ce ti se umple newsfeed-ul cu tot felul de porcarii. Mai nou, acest mod de promovare a paginilor(daca putem sa ii spunem asa) s-a mutat si pe Instagram, unde numarul de fani a devenit foarte pretios. Conform unei firmse de securitate, citata de Reuters, 1.000 de followers pe Instagram costa 15 dolari, iar 1.000 de Like-uri sunt oferite contra sumei de 30 de dolari. Destul de scumpa toata afacerea asta, parca 😀

Mie personal mi se pare de la ridicola in sus aceasta frauda a traficului pe profilul unei retea de socializare. Nu doar din cauza preturilor, destul de mari dupa mine, dar si din cauza faptului ca cineva chiar plateste acesti bani pentru popularitate. Totusi, undeva in “fundal” gasesc si logica anumitor companii care cauta sa isi promoveze cat mai bine marcile sau produsele in mediul online. Astfel, retelele de socializare devin mai mult decat atat, iar noi, utilizatorii lor, devenim din ce in ce mai clar produsul comercializat de ele.

Ca o simpla curiozitate, 1.000 de numere de carduri de credit se vand cu aproximativ 6 dolari, iar din acestea, daca te pricepi,poti scoate mult mai multe. Asa ca trebuie sa spun… serios?! Mai scumpe like-urile decat cardurile de credit?!

“Zeus” se numeste malware-ul care ii forteaza pe utilizatori sa dea Follow sau Like anumitor conturi sau profiluri, sau mai rau, sa descarce alti virusi. Se pare ca acesta isi are origina undeva in banking, acolo fiind prima oara intalnit in anul 2007. De curand, insa, se pare ca s-a reprofilat, infectand milioane de sisteme. Numarul de victime exacte de pe retelele de socializare nu este foarte clar inca, dar numarul de plangeri pare a se ridica in fiecare zi, asa ca ne putem astepta la ce e  mai rau.

 

Tags: , , , , , , ,


Back to Top ↑
  • Top Noutati