IT&Tehnologie Home Screen

Published on October 22nd, 2011 | by Sorin

Comments

Ice Cream Sandwich este atat de delicios!

Ice Cream Sandwich a venit pe lume nu la mult timp dupa lansarea lui iOS 5. Noua delicatese de la Google se vrea sa fie sfarsitul unei segmentari indelungate inceputa in 2008 (1.5, 1.6, 2.1, 2.2, 2.3 – telefoane; 3.0, 3.1, 3.2 – tablete).


Bazat pe Java si fiind open source, Android a avut un start rasunator ce l-a ajutat sa detroneze cu usurinta Symbian-ul la jumatatea acestui an (2011) fiind adoptat de corporatii carora le era lene sa-si intretina propriul sistem de operare ( exemplu: Samsung, HTC…).
Lasand istoria deoparte vom da drumul la prezent. Inginerii de la Google se lauda ca “sandwich-ul” a fost creat special pentru device-urile cu procesor cu doua nuclee. Mai pe scurt spus, SO-ul va rula splendid fiind contopit cu hardware-ul care si acesta nu trebuie uitat de el (il amintim la final).

Noutatile ce te fac sa spui “wow!” sau “mneah… plagiat” sunt:
Face Unlock: o idee buna dar cam nefolositore daca v-ati schimbat frezura, v-ati ras sau sunt conditii de luminozitate scazuta.
Multitasking: multi androizi asteptau aceasta functie. Pana acum, acestia trebuiau sa se multumeasca cu 6 aplicatii recent deschise.
Foldere: functie dedicata celor care isi tineau toate aplicatiile rascolite pe toate ecranele. Acum cu foldere va puteti desfiinta meniul (doar va veti pune toate scurtaturile in foldere, nu?)

Manager de date: pentru acei internauti care consuma mai multe date decat au in abonament, acum va puteti pune singuri limite pentru a evita costuri suplimentare.
Android Beam: folosindu-se de chip-ul NFC, aceast functie este mai mult de socializare: impartiti videoclipuri de pe YouTube, aplicatii din Market si asa mai departe. In viitorul apropiat vor aparea si jocuri multiplayer compatibile sau chiar chat-uri, asta daca si functia NFC va evolua mai mult decat acum.

Screen Captures: sau mai usor spus “print screen”. Apasand butonul de sleep si butonul de volum mai mic in acelasi timp va puteti lauda cu un nou “high score” la Fruit Ninja sau Angry Birds cu dovada de acum.

Fara butoane fizice: doar butoane virtuale. Back, Home si Multitasking/Recent Apps. Dezvoltatorii de softuri vor trebui sa le gaseasca un loc in aplicatia lor.

Acestea sunt principalele noutati aduse de Android 4.0, restul aplicatiilor native fiind putin upgradate fata de fostele versiuni.
Dupa cum ne-am obisnuit, la fiecare Android nou lansat se arata si un hardware pe care sa ruleze. De data aceasta, Google a colaborat tot cu Samsung pentru a creea ceea ce ei au numit Samsung Galaxy Nexus (barfele spuneau ca se va numi Nexus Prime).

Iata specificatiile:
• procesor 1,2 Ghz dual-core;
• 1 GB RAM;
• Super AMOLED HD display de 4,65 inchi, (rezolutia 1280×720 si 316 ppi);
• capabil de 4G LTE sau HSPA+;
• camera principala de 5 MP (filmeaza 1080p la 30 fps);
• camera secundara de 1,3 MP;
• conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC;
• accelerometru, compas, giroscop, senzor de lumina si barometru (!?!?)
• baterie de 1.750 mAh.

Destul de puternic. Probabil este primul si ultimul Nexus cu dual-core, in 2012 aparand procesoarele quad-core (muhahaha!).

HTC deja a anuntat ca nu stie sigur daca va updata smartphone-urile sale la noua versiune, problema principala (cred) fiind aceea ca majoritatea device-urilor lor au procesoare single-core si, prin urmare, ar trebui sa adapteze codul sursa pentru fiecare.
Samsung si LG probabil vor updata device-urile lor dar in timp. Motorola, recent cumparata de Google, se asteapta sa fie mai rapida.

Tags: , , , , , , , , , ,


Back to Top ↑
  • Top Noutati