IT&Tehnologie iPhone 5

Published on September 15th, 2012 | by Sorin

Comments

iPhone 5 cu bune si cu rele.

S-a lansat si cel mai asteptat si cel mai anticipat smartphone al anului. Zvonurile si mai ales scurgerile de informatii din fabricile Apple ne-au dezvaluit cu mult inainte produsul in proportie de 90%.

Multe dezamagiri au luat nastere printre fanii iDevice-urilor cu principalul motiv ca “nimic nu e nou, inovativ”. “Inca un rand pentru aplicatii in meniu” spunea Tim Cook (CEO) la prezentare. Pentru ce a mai lansat Steve Jobs iOS 4 cu foldere atunci?

Putem spune ca generatia iPhone a fost la fitness: a dat jos din grosime si a crescut in inaltime. E cu 1 mm mai subtire decat adversarul sau, demult pe piata, Samsung Galaxy S III (iPhone – 7,6 mm; Galaxy S III – 8,6 mm). Partea de hardware a suferit modificari (oarecum) semnificative: procesorul upgradat la A6 (posibil quad core desi Apple nu s-a laudat cu asta inca), memoria la 1 GB si conectivitatea Wi-Fi-ului imbunatatita.

LTE si-a facut aparitia pentru prima oara la iPhone desi aceasta conectivitate care poate ajunge la viteze (uneori) mai mari decat cele ale unui Wi-Fi nu a fost adoptata inca de Europa. Senzorul foto principal a ramas acelasi de 8 megapixeli, insa cel frontal a fost upgradat la 1.2 megapixeli. Capacitatea de stocare a ramas aceeasi ca si a predecesorului sau: 16 GB, 32 GB sau 64 GB; de asemenea si culorile: alb si negru.

Cu toate astea, astazi (14.09.2012) lumea s-a inghesuit sa-l precomande la abonament ( de la $199 la contract pe 2 ani la AT&T/Sprint/Verizon) sau deblocat din fabrica a.k.a. neverlocked ( de la $649). Astfel livrarile au ajuns sa afiseze si 2 saptamani in plus fata de livrarea oficiala din 21 septembrie. In Europa ajunge doar in Franta, Marea Britanie si Germania pentru inceput, iar in Romania ajunge in perioada sarbatorilor. Toate retelele de telefonie mobila care vor adopta iPhone 5 vor trebui sa se aprovizioneze cu Nano SIM-uri.

Acum ca stim preturile, sa vedem pe ce dam noi banii mai exact:

Pe un smartphone de aproximativ $170 iesit din fabrica, noi platim cel putin dublu. Mai convenabil ar fi un “iPhone homemade” poate chiar imbunatatit cu o baterie mai mare.

In final, asteptam numarul activarilor noului iPhone 5 ce va face diferenta intre “merita sa-l iau” si “mai astept inca un an”.

P.S.: Nu am adus vorba despre noul port “Lightning” pentru a nu pune paie pe foc. E bun doar pentru cei neindemanatici.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Back to Top ↑