Altele

Published on August 6th, 2012 | by Mihai

Comments

Robotul Curiosity a ajuns pe Marte

Lansat pe 26 noiembrie 2011, de la baza spatiala Cape Canaveral din Florida, Curiosity a atins solul martian pe 6 august, dupa 8 luni de calatorie, in jurul orei 08.31 ora Romaniei. Aterizarea a avut loc  in apropiere de muntele Sharp, care are o altitudine de peste 5.000 de metri, in craterul Gale.

Proiectul numit in mod oficial Mars Science Laboratory a costat 2.5 miliarde dolari si este prima misiune importanta de astrobiologie a NASA de la sondele trimise in 1970.

Dupa ce a strabatut mai bine de 570 de milioane de kilometri, robotul care cantareste 900 de kilograme a ajuns cu bine la destinatie. El a strabatut aceasta distanta cu o viteza 13.000 mile pe ora ( de 17 ori viteza sunetului). Principala misiune a lui este aceea de a culege dovezi ale existentei vietii pe “planeta rosie”. Pentru a realiza acest lucru, Curiosity este echipat cu o multime de instrumente sofisticate, printre care si un laser care poate analiza compozitia chimica a unei roci aflata la peste 30 de metri distanta. De asemenea robotul este primul de acest gen care este echipat cu un dispozitiv de forare care va permite cercetatorilor sa studieze solul martian.

Inainte de momentul culminant, si anume aterizarea, Dave Lavery, un coordonator al proiectului, a declarat ca sansele de reusita sunt mai mici de 40%. Cea mai parte a misunii a fost aceasta, deoarece vehiculul spatial a trecut sa incetineasca de la viteza de 21.243 de kilometri/ora la 2,74 kilometri/ora.

Cercetatorii au asteptat 14 minute pentru a vedea daca misiunea a reusit, acesta fiind intevalul de timp necesar pentru ca undele radio sa ajunga pe Pamant. O data cu aterizarea, Curiosity a trimis si primele 2 fotografii:

Tags: , , , , , ,


Back to Top ↑