Smartphones

Published on July 3rd, 2013 | by Nicolae Baboi

Comments

Tabletele si smarphone-urile in pat dauneaza somnului

V-ati intrebat vreodata de ce sunteti obositi ziua, dupa ce seara v-ati uitat la un film pe tableta sau v-ati jucat Candy Crush pe smartphone?

Raspunsul ni-l dau cercetatorii care spun ca inainte de culcare, luminile stralucitoare sunt inamicul somnului, prin inhibarea productiei de melatonina, care va ajuta sa adormiti.

Telefoanele inteligente si tabletele au avantajul de a fi mici si de a putea fi folosite in pat, dar pentru ca sunt atat de stralucitoare si atat de aproape de fata ta, impactul este similar cu a fi intr-o camera bine luminata. Pentru ca lucrurile sa fie si mai grave, undele luminoase de lungime scurta albastre din spectrul luminos (care perturba cel mai mult somnul) sunt de obicei supra-produse de ecranele LCD, care sunt folosite la majoritatea device-urilor.

O alta problema care iti poate afecta job-ul, este asocierea dispozitivului pe care o facem in subconstient cu dormitorul. Cu alte cuvinte, in mintea ta incepe sa se asocieze dormitorul si patul cu studiul, munca, astfel ca la servici risti sa te ia somnul, daca iei contact cu un smartphone/tableta.

Din pacate, oamenii nu realizeaza ca privarea de somn conduce la accidente in trafic si boli grave cum ar fi diabetul si cancerul.

Pentru a combate aceasta problema, medicii recomanda incheierea oricarei activitati ce impune un display cu minim 2 ore inainte de culcare si indepartarea oricarui dispozitiv de langa dormitor, pentru a elimina tentatia folosirii lui in pat pentru diverse activitati.

Tags: , , , ,


Back to Top ↑