IT&Tehnologie Windows 8 Start

Published on July 16th, 2012 | by Sorin

Comments

Windows 8: Merita upgrade-ul?

In ultima vreme, prin universul IT, a aparut o dorinta a marilor companii sa isi uneasca produsele de pe piata sub motoul “Unde’s multi, puterea creste.” Sub aceasta imensa dorinta exista un tel bine gandit: Ai cumparat laptop de la firma X? Uite o tableta si un smartphone tot de la firma X ce functioneaza perfect cu serviciul de cloud al acesteia.”

Exemple avem cu siguranta. iOS 6 si Mac OS X Mountain Lion au datoria de a forma o mare familie Apple din iPhone/iPad/iPod Touch/iTV si iMac/MacBook etc.

Microsoft, ramas putin in urma, nu e foarte organizat cand vine vorba de device-urile proprii. Windows 7 ruleaza pe aproape orice PC din lume iar Windows 7 Mobile a fost adoptat de mai multe smartphone-uri de la Samsung, HTC si Nokia.

Google este peste tot sub forma de Android si Chrome. Fie ca iti iei un notebook cu Chrome OS sau iti instalezi browserul pe un PC vei avea parte de aceeasi experienta.

Astazi insa ne vom lua de Microsoft si cum incearca acesta cu Windows 8 sa isi creeze propria familie. Am avut ocazia sa testez realease preview-ul pe un PC cu o configuratie demodata. Instalarea nu dureaza mai mult decat cea de la Windows 7  si isi pastreaza stilul acesteia.

Dupa ce instalarea s-a finalizat intervine serviciul de cloud al Microsoft. Esti indemnat sa-ti introduci contul Windows Live sau sa-ti creezi unul.

Cum ajungi la fereastra Start simti ca ai pasit pe un Windows 7 Mobile mult mai mare. Designe-ul Metro isi face mai simtita prezenta venind din Windows Media Center din Windows XP mutat apoi pe Zune si Xbox 360. Fata de Windows 7 unde tema Aero necesita minimum 128 MB memorie video, Metro nu are nevoie de accelerare grafica, iar functiile temei Aero sunt inca valabile.

As putea spune ca Windows 8 este in proportie de 80% un Windows 7. Aplicatiile sunt aceleasi insa lipsesc jocurile! Minesweeper si Solitaire vor deveni istorie?

Cel mai probabil jocurile au fost eliminate pentru a fi in concurenta cu cele din Magazin. Aplicatia Store ne indeamna sa uitam discurile portabile pline de programe. Insa momentan aplicatiile ce sunt “la vanzare” in aceasta se pot numara pe degete. Spercam ca pana la lansare dezvoltatorii sa isi faca curaj sa isi porteze aplicatiile in Store.

Sa nu uitam de configuratiile necesare sistemului:

  • procesor de 1 GHz sau mai rapid (nu se supara nimeni);
  • 1 GB RAM (32-bit) sau 2 GB RAM (64-bit);
  • spatiu de stocare de minim 16 GB (32-bit) sau 20 GB (64-bit);
  • grafica cu DirectX 9 si driver Windows Display Driver Model.

In concluzie, cine s-a plictisit de look-ul lui Windows 7 si vrea sa intre in familia device-urilor si serviciilor Microsoft este intampinat cu mare drag de design-ul Metro. Compatibilitatea hardware nu a fost uitata, iar aplicatiile din Windows 7 vor rula fara probleme si pe Windows 8 care se poate compara la consumul de resurse cu Windows XP. Desi tinta Microsoft nu sunt Desktop-urile, speram ca printre tablete si ultrabook-uri sa existe si o instalare pentru PC-uri.

Cine nu are rabdare pana in toamna cand se va lansa oficial noul Windows poate descarca si instala sistemul de operare de la Microsoft.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Back to Top ↑
  • Top Noutati